Home » Geen categorie » De beste Nederlandse voetballers aller tijden

De beste Nederlandse voetballers aller tijden

In Nederland bestaat er eigenlijk geen discussie over wie nu eigenlijk de beste Nederlandse voetballer aller tijden is geweest. Dat is zonder twijfel Johan Cruyff. Hij wordt zelfs beschouwd als één van de beste spelers aller tijden, samen met grootheden als Maradonna, Pelé en Messi.

Johan Cruyff
Cruyff speelde lange tijd voor Ajax voordat hij naar FC Barcelona vertrok. Bij Ajax en FC Barcelona beleefde Cruyff zijn beste tijd. Hier won de geboren Amsterdammer vele prijzen, waaronder de hedendaagse Champions League. Ook in het Nederlands elftal was Cruyff succesvol. Helaas wist hij met de gouden generatie in de jaren zeventig niet het Wereld Kampioenschap te winnen. Twee keer werd door Nederland een WK-finale verloren: tegen West-Duitsland en Argentinië. Cruyff speelde als ras Ajacied overigens pikant genoeg ook nog een jaar voor de grote rivaal Feyenoord. Dit was deels uit noodzaak, want door verkeerde investeringen ging Cruyff in de jaren tachtig failliet. Hij investeerde in een varkensfokkerij (!) die failliet ging. Vandaag de dag is Cruyff columnist bij De Telegraaf en voerde hij de Fluwelen Revolutie bij Ajax aan. Naar het schijnt heeft het orakel van Betondorp de touwtjes in handen bij Ajax.

Abe Lenstra
Na Cruyff wordt de Fries Abe Lenstra gezien als de beste voetballer van Nederland. Lenstra maakte vrijwel in zijn eentje van Heerenveen in de jaren veertig een topclub. De Friese club was een aantal keer dicht bij het landskampioenschap en in het Nederlands elftal kende Lenstra ook veel goede wedstrijden. Door de Tweede Wereldoorlog heeft Lenstra eigenlijk in zijn sterkste jaren nooit kunnen voetballen. Toen de oorlog uitbrak was Lenstra 20 jaar en tijdens de oorlog stelde het Nederlandse voetbal immers weinig voor, omdat de competitie enkele jaren werd stilgelegd. Na de oorlog was Nederland een straatarm land, waardoor ook de voetbalcompetitie relatief weinig voorstelde. Desondanks wordt Abe Lenstra gezien als één van de beste voetballers van Nederland. Het stadion van Sportclub Heerenveen draagt de naam van deze legendarische voetballer.

Hedendaagse voetbal
In het hedendaagse voetbal worden Arjan Robben en Robin van Persie gezien als de beste Nederlandse voetballers. Ook Wesley Sneijder wordt hoog ingeschat, maar hij wist nooit echt furore te maken in Europa. Bij Real Madrid kwam Sneijder de kort en inmiddels voetbalt de voormalig Ajacied voor het geld in de Turkse competitie.