Home » Geen categorie » Voetbal is de populairste sport!

Voetbal is de populairste sport!

Voetbal is verreweg de populairste sport ter wereld. Over de hele wereld zijn er ruim 3,5 miljard fans die aanhanger zijn van de sport. Voetbal is nog een relatief jonge sport. Sinds de 19e eeuw zijn er pas officiële regels vast gesteld en al snel verspreide de sport zich over de hele wereld, met name in de Britse kolonies.

VoetbalDe reden dat de sport zich zo snel verspreide was mede omdat je weinig nodig hebt en het kost weinig om te kunnen voetballen. Voetbal heeft een ideale succesformule, namelijk: makkelijk om te leren en te doen. Je hebt weinig nodig, in principe alleen een bal. Je kan het (bijna) overal spelen en bijna iedereen kan het spelen. Het is dus heel makkelijk om te spelen, maar moeilijk om jezelf er een topsporter in te maken. Door die omstandigheden wordt voetbal tot dé sport gezien die voor iedereen leuk is om te zien én te beoefenen.

In de jaren twintig van de vorige eeuw kwam voetbal op in Zuid-Amerika en vandaag de dag zijn Uruguay, Argentinië en Brazilië nog steeds toonaangevend in de voetbal wereld. Ook is de opkomst van de televisie een cruciaal belang voor voetbal. Door de televisie ontstond er geld in de wereld van het voetbal en zo konden competities steeds professioneler worden en werden binnen de competities spelers uitgewisseld. Ondanks tijdelijke dips in de populariteit, door bijvoorbeeld rellen, stadionrampen en omkoopschandalen, weet voetbal er toch telkens weer bovenop te komen.

De laatste jaren is het voetbal in een ander land heel erg aan het opkomen, namelijk in de Verenigde Staten. Met name is de opkomst van het vrouwenvoetbal in dat land heel erg aan het opkomen, net zoals in Europa kent het vrouwenvoetbal grote ontwikkelingen. Voorheen hadden de vrouwen die voetbal op het hoogste niveau speelde een bijbaan nodig om rond te kunnen komen, tegenwoordig zijn de salarissen hoog genoeg om er een serieus bestaan van te kunnen houden.